Žlutý květ - tábory, výpravy, akce ...
              
Titulní strana  /  Zpět na výpravy
 
Výpravy v roce 2007

O výpravě a výstavě; Stopy lidí: pěšky od pravěku na Měsíc
   9.12.

Prosincové výpravy na rozdíl od výprav v jiných měsících mají velmi bídnou účast. I tak tomu bylo při té poslední. Nemocnost přihlášených dětí zamávala počtem, alespoň zůstali dva účastníci. Škoda, protože návštěva Národního Muzea rozhodně stála ta to.

Vchod výstavy je utvořen dolní částí končetiny v nadživotní velikosti, na začátku se dokola promítá úvodní krátký film k výstavě. Zajímavé jsou i stovky aforismů* na stěně, týkajících se stop lidí. 

Ze začátku shlédneme kostry primátů /část výstavy Postavit se na zadní/, poté vejdeme do místnosti s otisky bosých nohou v zemi a starověkými artefakty /Utíkej, co ti nohy stačí/, například Egyptskými. Další část je věnována smutným dějinám válečným /K noze zbraň!/, kde jsou k shlédnutí mimo jiné staré vojenské mapy, zbraně a legionářské uniformy. Z této místnosti se ocitáme na přídi historické plachetnice na moři /Co krok, to dvacet mil/.

Z dálky jsou slyšet Africké bubny a tance kolem ohně. Stopy
nás zavedli ke stopám různých náboženských systémů po světě, k jejich náboženským poutím a cestám /Stát si na svém/.

Část Hop a skok se dětem obzvláště líbila. Začínala rozběhovou dráhou a žíněnkou na konci :). K vidění je koloběžka, která se svým jezdcem objela celý svět, ale také fotografie všech našich olympijských vítězů a některé jejich obutí. Například tretry Jana Železného, ve kterých dosáhl světového rekordu, kopačky Josefa Masopusta i tretry Emila Zátopka.

V chodbě, pardon, v maketě ulice se třemi službami se dostáváme do další části. Část Držet krok s módou nepotřebuje snad žádného komentáře. Snad jen, že bylo k vidění desítky krásných exemplářů nejen bot, botek, střevíců, dřeváků… 

Jednou nohou v hrobě jsme se z části ocitli na operačním sále. Na operační stůl se promítala operace nohy. Jedno dítko nám z toho začalo blednout, je to opravdu pro silnější nátury. Kromě výtvarného umění měli nohy co říci i v hudbě. Mohlo se jednat třeba o rytmický doprovod, tanec, balet či pochod. V části Žít si na vysoké noze si připomeneme, že nohami se obsluhují i některé hudební nástroje. V závěru /Kam lidská noha nevkročila/ se ocitneme na Měsíčním povrchu. K zajímavým exponátům patří bota – jakýsi návlek na nohu měsíčního skafandru, používaný astronauty na Měsíci v programu Apollo.

Celou výstavu děti provází kreslený comics. Škoda jen, že k některým neznámým věcem nebyly vysvětlivky, co k čemu slouží nebo sloužilo. Výstava je rozhodně poučná a stojí za navštívení.

Po výstavě procházíme ještě přírodovědnou část expozice a po Muzeu se vydáváme do pasáže Rokoko na Václavském náměstí navštívit obchůdek s deskovými hrami a hlavolamy, kde zkoušíme jednu ukázkovou hru na zručnost.

* Aforismus - stručné vtipné výpovědi, výroky, průpovídky. Více o výstavě. Fotogalerie



- jaká byla zářijová výprava  (14. - 16.9.07)
 
Ač bylo brzo po prázdninách, sešel se celkem hojný počet 18ti dětí a klasika tří vedoucích - Daniela, Jana, Zbyšek.  Po pátečním ubytování následovalo seznámení se s pravidly pobytu, neb někteří byli v Železné poprvé. A samo sebou hry na zahradě a i klubovně.
 
V sobotu dopoledne se hrají hry na zahradě, například Jak se dostat z bouře. V poledne přijíždí posila Jirka, protože Zbyšek musí na odpoledne odjet. Po obědě se vyráží do lesa, kde se hraje jedna z nejúspěšnějších her víkendu, Lov v bažinách. Večer klasicky následuje příprava táboráku a oheň samotný. Jeho dřevo nám nechtělo po nevlídném počasí  příliš hořet, ale nakonec se povedlo a děti si mohly buřtíky opéci. Před spaním jsme si zahráli ještě několik her v klubovně a pak hupky do sprch a spacáků. 
 
V neděli jako vždy následoval úklid a poté závěrečná bodovaná hra Shrečí hledaná, po jejímž vyhodnocení skupinky hledaly poklad. Jedna skupina ne a ne poklad najít, ale po malé radě se také dočkali.

DRACI

OSLÍCI

DRAKO-OSLÍCI

Jirka B.
Bára V.
Bára J.
Gabriel
Ondra H.
Verča F.

 Verča H.
Johannka
Tom Dv.
Míša Dv.
Kamilka S.
Kája N.

Tom B.
Martin P.H.
Kristýna N.
Anička H.
Ondra J.
Kubík V. 

 17 bodů

 15 bodů

9 bodů

 1. místo

 2. místo

 3. místo




Příšerky s.r.o. – jaká byla červnová výprava        
(15. - 17.6.07)

 

Na výpravu se sešel hojný počet dvaceti šesti dětí, téměř všech malých a čtyř dospěláků a jedné praktikantky. Hned po ubytování klasicky hrajeme hry na zahradě. Děti se po deštích na zahradě dokázaly zmazat takovým způsobem, že je zhruba po třech hodinách po příjezdu čekala sprcha. Závěr dne je na výpravu neobvyklý. Na notebooku se pouští Příšerky s.r.o. Během filmu odnášíme pouze jednoho spícího. Venku je zamračeno a občas prší, což nám dělalo docela starosti.

Sobota je už ale slunečná. Dopoledne hrajeme “příšerkové“ a další hry nejdříve na zahradě, po svačině se vydáváme do Železné na hřiště. Tedy jak na hřiště sportovní, tak dětské s pískovištěm a dětskými prolézačkami. Hřiště úspěšně přečkala nával našich dětí i poslední hru před obědem: Jedničky a dvojky.

Po obědě a menší polední odpočinkové pauze se vydáváme do lesa. V lese času příliš nemáme a tak děti hrají štafety, snad poprvé v lese hrajeme schovávanou a nemohly chybět ani domečky pro příšerky. Nazpět bereme pár klacíků na oheň. Před táborákem se hraje velká příšerková hra. Po velké zahradě se hledá téměř čtyřicet filmových obrázků s kódem. Kód tvořila číslice a písmeno, což byl občas problém donést po paměti správně svému vedoucímu. Při hře se stal první úraz za naší více jak desetiletou “výpravovou“ činností, kdy jsme museli jet k doktorovi. Kluci se hlavami srazili tak zajímavě, že jeden zubem druhému udělal ve tváři díru, která si vyžádala jeden steh. Večerní táborák byl povedený. Za stmívání a s buřtíky v bříšku se zavírají dětská víčka.

V neděli dopoledne po snídani klasicky balíme, aby se stihl úklid horního spacího patra. Do příjezdu rodičů hrajeme ještě spoustu her. Například turnaj mezi družstvy v Chyť míč, stíháme i závěrečný příšerkový testík, stíháme soutěže vyhodnotit, vyhlásit výsledky a rozdat diplomy, ale již někteří nestíhají včas najít svůj poklad. Tedy, v hodině odjezdu se přeci jen poslední poklad našel.
 
RANDALLOVÉ WATERNOOSOVÉ WAZOWŠTÍ KULIOČKOVÉ
Vojta K.
Dan H.
Anička H.
Kristýna N.
Láďa V.
(Natálka U.)
Viktorka U.
Tomáš D.
Mirek N.
Tomáš J.
Lada F.
Filip H.
Johanna H.
Vanessa Č.
Bára J.
Bára V.
Matěj K.
Tomáš T.
Anička M.
Eliška B.
Honza F.
Ondra J.
Míša D.
Kamila S.

 26 bodů

 19 bodů

17 bodů 

15 bodů 

 1. místo

 2. místo

 3. místo

 4. místo




Jaká byla květnová výprava s Neználkem    (11. – 13.5.07)

Celý víkend se nesl ve znamení Neználka, kdy některé hry byly spjaty s Neználkem nebo jeho kamarády. “Rozehřívací“ Molekuly, schovávanou, chyť míč a spoustu jiných her hrajeme v pátek ve velké zahradě. Před večerkou si ještě zalezeme do klubovny, kde hrajeme další hry.

Sobotní ráno kupodivu nikdo nevstával v šest. Dopoledne je zamračené. Do svačiny hrajeme hry v zahradě, později se vydáváme na hřiště. Tam nás ale stíhá déšť. Po obědě se udělalo krásně, mokro zmizelo ve vyprahlé půdě a tak se vydáváme do lesa za přispění klasické cestovní hry Povodeň, bomba, Zoro a brouci. V půlce cesty hrajeme jednu “šiškově střeleckou trasu“ po stromech.
 
V dalším lese děti čekala cesta postřehu a pamatování (pexesa), kterou připravil Všeználek, překážková dráha a stavění domečků. Cestou z lesa každý bere trochu toho dříví na večerní táborák, který Petr v kluky připravil. Dáváme si polévku, pak se hrají hry a když se Slunce choulilo k obzoru, zapalujeme táborák a opékáme buřtíky. Před večerkou děláme v klubovně ještě zhodnocení dne a pak již vykoupat a hajdy do postele.

Nedělní ráno je překvapivě ještě v osm ticho. Po snídani nastává balení všech a velký úklid. Po vyklizení spacího patra děti hrají na zahradě, v začínajícím slunečném vedru, hry. Po obědě vyhlašujeme vyhodnocení družin a rozdávají se diplomy… Před odjezdem se hledá poklad. Některým to trvalo déle, ale přeci jen každá družinka nakonec svůj poklad našla.

Výpravy se zúčastnilo 18 dětí, z toho nejmladším bylo 4 a 5 let a vedoucí Gábina, Petr, Zbyšek
a praktikant Kristýna.

PIRÁTI

DRACI

OBĚŠENCI

KOSTLIVCI 

Bára H.
Dan H.
Michal H.
David Š.

 Bára V.
Tomáš B.
Tomáš D.
Honza K.

Ondra P.
Jára V.
Emma P.
Verča V. 

Dan M.
Ondra J.
Johanna H.
Lada F. 

 19 bodů

 18 bodů

16 bodů 

14 bodů 

 1. místo

 2. místo

 3. místo

 4. místo




O dubnové výpravě do Železné                            (13. – 15.4. 2007)

Po běžné ubytovací klasice se hned pouštíme do her ve velké zahradě. Také děti se rozdělují do tří družstev a dávají si názvy Gepardi, Delfíni a trochu originálnější Doblá palta. Po setmění hrajeme hry již v klubovně. Před večerkou vyběhneme ještě ven, abychom zamávali šestici kosmonautů, prolétající v mezinárodní kosmické stanici nad našimi hlavami. Kosmonautická vsuvka děti docela zaujala.

Sobotu věnujeme hrám po družstvech na zahradě a po svačině, která nám už rostla na stromech v podobě banánů, vydáváme se na hřiště do Železné. Ovšem tam děti dlouho nevydrží, k poledni je horko skoro jak v létě. Po obědě je velká výprava do lesa. Při hře, kdy se děti snaží udržet do nejdéle na kmeni stromu, padl nový Železňácký rekord Martina P. Horáka z Rudné, který se udržel rovných 15 minut. Po několika hrách a aktivitách každý pobírá dříví na večerní táborák a chystáme zpět.

Opékání a baštění buřtíků se spoustou zeleniny, jak je u nás zvykem, je oblíbený bod sobotního večera, stejně jako pění písní u táboráku při kytaře. Po pohádkách čekalo dospělé osazenstvo, stejně jako páteční večer, balení několik stovek perníčků do celofánu na připravovanou akci ke Dni Země v Rudné.

Nedělní ráno po snídani je věnováno úklidu a do příjezdu rodičů hrám. Samozřejmě nesmí chybět slavnostní vyhlášení výsledků a hledání sladkého pokladu. Slunečný víkend s více jak dvaceti dětmi, jenž dvěma nejmladším účastníkům bylo čtyři roky, se povedl.

GAPARDI

DOBLÁ PALTA

DELFÍNI

Matyáš P.

Ondra P.

Daniel M.

Kuba P.

Johanna H.

Verča H.

Kristýna N.

Vanessa Č.

Ondra H.

Natálie F.

Eliška B.

Bára J.

Tomáš B.

Kája N.

Bára V.

Honza F.

Ondra J.

Dan H.

 

Martin P. H.

 

2. místo

3. místo

1. místo